Mēness fāze

Partneri

Reklāmkarogs
Dārzs un vide
Dārzu un apstādījumu projektēšana ierīkošana un kopšana

ĶNUP
Ķekavas novada uzņēmēju padome

Mārupes uzņēmēji
Biedrība "Mārupes uzņēmēji"

FACEBOOK

Tiešsaitē?

Šobrīd klātienē ir 701 viesi 

free counters

Dārza pasaule 11.2019

“Dārza Pasaule” 2019. gada novembrī

Aizejošais rudens saistās ar rūgtenu hrizantēmu smaržu. Nacionālā botāniskā dārza pētniece, krizantēmu kolekcijas glabātāja Maija Krisberga stāsta, ka lai gan krizantēmas Latvijā aug kopš hercoga Jēkaba laikiem, tomēr mūsu klimatam tās nav īsti piemērotas: vasarās tām dienas gaismas par daudz, savukārt rudeņi par tumšu un drēgnu. Dārzā tikai agrīnās šķirnes atalgos ar ziedu klēpjiem, bet vēlās nemaz  nepaspēs uzziedēt. Tātad –priekšroka dodama tādmā agrīnajām šķirnēm kā violetā ‘Kasandra’, sarkanā ‘Daisy Red’, oranžā ‘Kolobok’, baltā ‘Ellen’, dzeltenā ‘Družnaja semeika’, kā arī Latvijā veidotās šķirnes ‘Ausma’, un ‘Ilzīte’.

Dārzos, kur stādījumus nenoknieba agrās salnas, avenes turpināja ražot vēl visu oktobri. Tāpēc, ja runa ir par rudens aveņu pagriešanu, Dārzkopības institūta pētnieki iesaka to labāk darīt vēlāk, nekā par agru; nokavēt te neko nevar. Turklāt jāgriež pamatīgi. Aveņu audzētāji mēdz atstāt ap 20 cm augstus stublājus, jo no šādi apgrieztiem dzinumiem jau augusta pirmajā pusē var sagaidīt pirmās ogas. Tomēr jārēķinās, ka celmiņi ir vieta, kur saglabāsies slimību ierosinātāji un patversies kaitēkļi. Tāpat nākamajā gadā tie traucēs augt jaunajiem dzinumiem.

Ne katrs būs dzirdējis vārdu “edamame”. Izrādās, nu jau otro gadu šīs dārzeņu sojas pupiņas ar riekstainu garšu izmēģina gan zinātnieki Pūrē, gan trīs bioloģiskās zemnieku saimniecības un izskatās, ka Latvijas dārzos uz palikšanu ienāks jauns pākšaugs.

Kā uzskata Dārzkopības institūta Dārzkopības institūta

pētniece Solvita Zeipiņa, katrs, kas prot dārzā izaudzēt zirņus, sviesta, cūku un citas pupas, pratīs audzēt arī edamame.

Edame izcelsmes zeme ir Ķīna. Tā ieteicamas gan vegāniem, gan tiem, kas vēlas nomest svaru. Turklāt salīdzinot ar cūku pupām, edamame sojas pupiņās ir divreiz vairāk olbaltumvielu un ļoti daudz C vitamīna.

Nākamajā pavasarī atkal sēsim fizāļus, bet, kas jādara, lai tie ienāktos? Dārzniecības ”Neslinko” vadītāja Elga Bražūne un pieredzējusī šīs kultūras audzētāja Ilga Cābule atgādina, ka Latvijas dārzos var augt trīs veidu fizāļi: daudzgadīgie dekoratīvie ar neēdamām ogām, viengadīgie zemeņu jeb ogu fizāļi, kam ienākas garšīgas, mazas, dzeltenas ogas un viengadīgie dārzeņu fizāļi, kam ogas kā nelieli tomāti. Šie nakteņu dzimtas augi mīl sauli un siltumu. Lai izvairītos no vilšanās, pērkot sēklas jārēķinās, ka no Rietumeiropas nākušajiem fizāļiem mūsu veģetācijas periods ir par īsu. Tāpēc labāk pirkt jau Latvijas klimatā iedzīvojušos šķirņu sēklas vai stādus.

Pasaulē aizvien vairāk pieaug interese par saldo un skābo ķiršu krustojumiem jeb Djūka (duke – angliski hercogs) ķiršiem. To uzplaukums bija 20. gadsimta 80. gados, kad selekcionāri gribēja radīt šķirnes, kas ir salcietīgas un izturīgas pret skābo ķiršu tipiskajām kaitēm, taču tikpat garšīgas kā saldie ķirši. Rezultāts tika iegūtas Djūka ķiršu šķirnes ar daudzām labām īpašībām, ko tie mantojuši gan no saldajiem, gan skābajiem senčiem. skābo ķirsi.” Augļukoku pētniece Daina Feldmane un praktiķis Pēteris Heimanis iesaka pamēģināt no Baltkrievijas ievesti šķirni ‘Živica’, kas nav tik salda kā saldais, bet arī ne tik skāba kā skābais.

Vasarā, apceļojot Latviju, ir bijis vērts aplūkot Oleru muižas parka malā iekārtotu muižas saimnieces Ievas

Zemītes apmēram 300 kvadrātmetru lielo virtuves dārzu, ko viņa kopj jau deviņus gadus.

Dārzu apjož pēc Anglijā noskatīta parauga veidota sēta, bet dārza galvenā iezīme ir potažēri jeb augstās dobes, kas raksturīgas franču dārziem. Ieva augstajās dobēs stāda gan

garšaugus, gan puķes, gan salātus un pupiņas, burkānus, mēnešzemenes un pat kartupeļus. Kādu dobi viņa izmanto gurķiem – agri pavasarī apsedz ar agroplēvi, un sanāk

maza lecekts. Tepat, augstajās dobēs, iekārtota arī

koku skola, piemēram, aug vēsturiskā roze no kādas muižas, kur paņemta atvase.

Rudens un ziema ir laiks, kad, sēžot uz dīvāna, varam aplūkot

fotogrāfijas ar puķēm, kas priecējušas iepriekšējā vasarā, pasapņot, kāda puķudobe izskatīsies nākamajā sezonā, un sakārtot bilžu galerijas sociālajos tīklos. Un vēl varam mācīties, kā fotografēt, lai bildes sanāktu pēc iespējas labākas. Tā kā mēs dzīvojam laikā, kad mirkļus ķeram arī ar viedtālruni no kura ikdienā nešķiramies, profesionāļi iesaka iegaumēt tos pašus nosacījumus, ko lietojot spoguļkameru – izvēlēties pareizu attālumu un rakursu, baltus un melnu ziedus fotografēt saules gaismā, sarkanos, kad debesis sedz mākoņi, allaž padomāt par fotografējamā objekta fonu.

Pēdējās izmaiņas: Trešdiena, 30 oktobris 2019 22:48
 
on-line.lv Яндекс.Метрика
Vides dizains created with Vides Dizains.